ULUBIONE

pleszew wierorodzinna

Lokalizacja: ul. Boguszowa, Pleszew

Inwestor: Miasto Pleszew

Powierzchnia: 2929m2

Zakres: Projekty koncepcyjny

Projekt budynku wielorodzinnego u zbiegu ul. Bogusza i ul. Poznańskiej w Pleszewie, to próba wprowadzenia nowoczesnej architektury operującej wysokiej jakości detalami i wykończeniem w istniejącą tkankę miejską. Bliskość rynku miejskiego zobowiązuje, dlatego reprezentacyjność formy oraz utrzymanie rytmu ulicy, były najważniejszymi założeniami przyświecającymi nam podczas tworzenia bryły

Podczas prac projektowych zależało nam na stworzeniu czytelnego w odbiorze układu, z jasnym i prostym podziałem na bryły i poszczególne elementy funkcjonalne. Dlatego też część handlowo - usługowa skupiona jest na parterze, przy głównym trakcie ul. Poznańskiej, zaś część mieszkalną cofnięto w głąb ul. Bogusza oraz wyniesiono ponad część usługową. W formie budynku zaproponowaliśmy nadrzędny podział na dwie główne bryły, które zespolone są ze sobą pionem komunikacyjnym. Zapewnia on wejście jednocześnie do wszystkich mieszkań oraz komunikuje część nadziemną z wielostanowiskowym garażem, umieszczonym pod ziemią. Wejście główne do budynku zaprojektowaliśmy od strony ul. Bogusza, natomiast zjazd do garażu usytuowaliśmy od tyłu budynku, aby nie powodować kolizji pojazdów z niego wyjeżdżających z ul. Poznańską, która jest najbardziej obciążona ruchem kołowym. Z uwagi na powszechne dążenie do oszczędności energii, postaraliśmy się, aby przegrody budynku w jak najwyższym racjonalnym stopniu realizowały założenia nie tylko obowiązujących, ale też nadchodzących w najbliższym czasie, norm z tym związanych.

art-01a

Funkcja

W planie budynku czytelny jest podział na trzy bryły – północną, środkową i południową. W Przyziemiu północnej części znajdują się lokale użytkowe, zaś ponad nimi – lokale mieszkalne. Bryła środkowa, to trzon komunikacyjny, wyposażony w windę, która posiada połączenie również z garażem podziemnym. Bryła południowa posiada jedynie funkcję mieszkalną, głównie z uwagi na fakt, że znajduje się w pewnym oddaleniu od ciągu ul. Poznańskiej. Również w tej części budynku najwyższa kondygnacja jest nieznacznie cofnięta w stosunku do elewacji budynku, dzięki czemu uzyskaliśmy efekt lekkości bryły i pozwoliło to na uzasadnioną zmianę materiału wykończeniowego na elewacji.

W części podziemnej pod całym budynkiem znajduje się garaż wielostanowiskowy, przeznaczony dla dwudziestu pojazdów osobowych oraz pomieszczenie ze śmietnikami. Cały ten poziom dostępny jest z głównego trzonu komunikacyjnego przy pomocy klatki schodowej oraz windy, co pozwala na wygodny transport osób oraz np. bagażu z samochodów prosto do mieszkań, ale też umożliwia wyniesienie śmieci bez wychodzenia z budynku. Zjazd do garażu odbywa się przy pomocy rampy, umieszczonej na tyłach budynku. Tą samą drogą dostęp do pomieszczenia z kontenerami na śmieci będą miały pojazdy Przedsiębiorstwa Komunalnego. W garażu jest również wyznaczone pomieszczenie techniczne. Na potrzeby mieszkańców przygotowano również pomieszczenie przeznaczone dla wózków i rowerów, które znajduje się na parterze, bezpośrednio przy wejściu do budynku.

Zagospodarowanie działki

Teren przewidziany do realizacji obiektu znajduje się w ścisłej tkance miejskiej i zgodnie z założeniami, nastąpi 100-procentowe wykorzystanie jego powierzchni pod budowę. W związku z ograniczoną przestrzenią, ilość lokali dostosowano do ilości możliwych do zapewnienia miejsc parkingowych, które niemal w 100% zostaną usytuowane pod ziemią. Jest też możliwość wykorzystania 1-2 miejsc w ciągu ulicy, przy południowej fasadzie budynku. Od strony podwórza wygospodarowano też obszar usytuowany nad garażem, który przeznaczono na niewielki skwer, na którym usytuowano zieleń. Wody opadowe z budynku odprowadzone zostaną do sieci kanalizacji deszczowej.

0

+1

+2

+3

-1

Wizualizacje - Visual Studio