Realizacja w minimalistycznym stylu wnętrz projektu Berlin (DCP160) - materiał z realizacji projektu.


Pomóżmy wspólnie małym pacjentom wrocławskiej kliniki onkologii dziecięcej

Nasi architekci odpowiedzą na twoje pytania

  • 71 354 59 49
  • oraz:
  • 883 909 409
 

Realizacja w minimalistycznym stylu wnętrz projektu Berlin (DCP160)

2 lutego 2016

Realizacja w minimalistycznym stylu wnętrz projektu Berlin (DCP160)

Publikujemy kilka zdjęć z realizacji wnętrz naszego projektu Berlin powstałego na podstawie projektu Lipińscy Dom Pasywny 1.
Zdjęcia zostały opublikowane i opisane w wydawnictwie Dobry Dom.

A tak autorzy artykułu podsumowali efekt ostateczny, który prezentujemy w poniższej galerii zdjęć:

"Czyste formy w połączeniu z minimalistyczną feerią kolorów pozwoliły na stworzenie wnętrza pełnego wrażenia  spokoju i odprężenia. Białe tło nadało nowego wyrazu dla zastosowanych materiałów oraz dla zewnętrza, które wkrada się przez ścienne przeszklenia.

Zmysłowość bieli

Założenia projektowe zostały osiągnięte dzięki zastosowaniu bieli jako motywu przewodniego. Priorytetem było stworzenie atmosfery inspirującej do wypoczynku po całym dniu pracy. Dom o niewielkiej powierzchni 120 m2 mieści część dzienną na poziomie zero oraz część sypialnianą na poddaszu. Energooszczędne rozwiązania są pasją i główną profesją właścicieli, dlatego też zostały tu zastosowane wszelkie innowacje - system rekuperacji, pomp ciepła czy baterie słoneczne. Integralną częścią strefy dziennej jest przeszklona ściana na rozpiętości salonu oraz jadalni. Dzięki tak dużemu naświetleniu wszechogarniająca biel jest podwójnie intensywna. Wysoka ściana z kamiennym akcentem tworzy formę parawanu dzielącego salon od części jadalno-kuchennej. Dyskretnym dopełnieniem monochromatycznych odcieni jest kolor głębokiego granatu. Pojawia się on na winylowej okładzinie ściennej w salonie oraz na frontach kuchennych. Elementy tapicerowane to ekoskóra w kolorze delikatnej szarości.

Nienaganny porządek

Kuchnia z jadalnią jest dyskretnie odseparowana od salonu. To rozwiązanie sprawdza się szczególnie w przypadku, gdy kuchenne sprzęty są często eksploatowane. Lada w formie białej ramy oddziela część z blatem roboczym od jadalni. Wysoka zabudowa kuchenna  za jednym z frontów  kryje magiczne przejście do pralni i części gospodarczej. Lustro na ścianie powiększa strefę, gdzie domownicy biesiadują, ale również powiela krajobraz widoczny przez przeszkloną ścianę.

Biel jako tło

Zastosowanie przewagi bieli w tak dobrze doświetlonym wnętrzu dowodzi, że nie musi to oznaczać zimnego i sterylnego klimatu. Jasne powierzchnie tworzą swego rodzaju tło do zaprezentowania elementów. W przypadku tego projektu nieliczne powierzchnie z kolorem, jak okładzina ścienna, naturalny kamień czy dąb wędzony nabierają innego wymiaru. Dodatkowo panorama widoczna zza przeszklonej ściany, w zależności od warunków atmosferycznych, znacząco wpływa na atmosferę wnętrza. W tak kolorystycznie wyciszonej przestrzeni bez problemu można odpocząć przy delikatnym swingu muzyki. "

źródło: Miesięcznik Dobry Dom